Verdens største sebedejesten

Den flotte sebedejesten midt i Kærgaardsholm-rundkørslen. (Foto: Peter Jessen)

Ved Sallings kyster – også ved Hostrup Strand – kan man med helt eller øje for den slags finde sebedejesten. Forstenede søpindsvin.
Den sebedejesten, som pryder rundkørslen i Kærgaardsholm-krydset – krydset hvor Lihme-Skive-landevejen skæres af Vinderup-Balling-landevejen – er dog så så stor og iøjnefaldende, at man hverken behøver held eller et specielt øje for fossiler for at finde den. Den må nemlig være verdens og i hvert fald Danmarks største forstenede søpindsvin.
Stenen har ligget midt i rundkørslen siden oktober 2011 – og er gjort af beton på et stålskelet.
Kunstneren bag er Poul E. Nielsen fra Lihme.
Han har også udført flere andre udsmykninger på egnen – blandt andet de sjove abeskulpturer “Elleve aber” i den nordlige ende af gågaden (Nørreport) i Skive og skulpturen “Fire jernmænd”(Ågade) i Skive.

Lihme-Bladet bragte i december 2011 en artikel om Poul E. Nielsen og sebedeje-skulpturen i anledning af indvielsen af skulpturen.

Bladet med artiklen finder du her

PS:Nogle kalder også sebedejesten for tordensten eller tordenkiler, fordi stenene – som alle nu ved er forstenede søpindsvin – ifølge gammel overtro skulle have tryllekraft og beskytte mod lynnedslag. Man troede nemlig, at de var dannet ved et lynnedslag – og da lynet aldrig slår ned samme sted to gange, mente man, at man kunne beskytte sit hus ved at lægge en tordensten i vindueskarmen. Navnet sebedejesten har bibelsk baggrund og henviser til “Tordensønnerne” Jakob og Johannes, som var sønner af Zebedæus.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *